Lektörstjänster

Förstakapitel analys  

 Öka chanserna till utgivning genom att vässa ditt första kapitel ordentligt. När du skickar ditt manus till förlag gäller det att du lyckas fånga läsaren på förlaget och väcka intresse för boken. Samma sak gäller då boken är utgiven och läsaren börjar läsningen.  

I förstakapitel-analysen tittar jag på hur texten skapar nyfikenhet hos läsaren. Vad lovar texten och vilken förväntan väcker texten hos läsaren?  

Jag tittar extra på etablering av karaktärer, miljöer och rörelse. Dras läsaren in i historien och vill de fortsätta läsa?  

Du får ett utlåtande där jag går igenom kapitlet samt kommentarer skrivna direkt i din text.

Förstakapitel-analysen gäller för kapitel på upp till 4000 ord och kostar 2500 kronor (inkl. moms). Därefter tillkommer en kostnad på 12,5 öre/ord.  

Om du senare bokar en lektörsläsning för samma manus jag gjort förstakapitel-analys på dras kostnaden från denna av på det totala priset. 

Första kapitlet är väl värt att lägga extra tid på för dig som skriver. När du skickar manus till förlag är det de första sidorna som avgör om ditt manus går vidare från manushögarna. Läsaren kommer heller inte bli intresserad av att läsa vidare om du inte vässat ditt första kapitel. Här väcker du läsarens längtan att läsa vidare. Du ger en föraning om det äventyr som följer på komma

Lektörstjänst romanmanus

 Vid lektörsläsning tittar jag på strukturen i berättelsen, den dramaturgiska kurvan, karaktärer, språk, miljö, rörelse, logiska luckor, gestaltning med mera. 

Du får ett utlåtandet som ofta är över tio sidor långt med styrkor i texten men framförallt sådant du kan behöva arbeta vidare med. Du får även tillbaka ditt manus med kommentarer som jag skrivit löpande under min läsning. Med hjälp av dessa kan du se hur läsningen uppfattas av en läsare som möter texten för första gången.  

Det ingår även ett manushandledande samtal på 45 – 60 minuter där du kan ställa frågor på utlåtandet och be om förtydliganden. Även Pepp inför fortsatt arbete ingår i samtalet.  Det kan vara klokt att låta samtalet vänta några veckor tills du hunnit fundera över det som står i utlåtandet.  

Pris: Startkostnad 2000 kronor samt 12,5 öre per ord. 

Jag gör endast två lektörsläsningar per månad. Hör gärna av dig ett tag innan för att boka upp en plats.

Noveller och kortromaner

Har du skrivit en novell eller en kortroman? 

För texter av det kortare formatet arbetar jag på samma sätt som med längre romanmanus. Jag tittar på karaktärer, dramaturgi, språk, miljöer, gestaltning m.m. 

När det gäller kortmanus erbjuder jag ett paketpris på 2500 kronor (inkl.moms). Erbjudandet gäller på texter upp till 4000 ord (ungefär tio sidor.) Därefter tillkommer en kostnad på 12,5 öre/ord (inkl. moms).

Jag skriver ett utlåtande på din text samt löpande kommentarer i ditt manus. 

Manushandledande samtal ingår inte i den här tjänsten men önskar du ett sådant går det att lägga till den tjänsten. 

 

Kontakta mig

Lina Ingemarsdotter

Lina Ingemarsdotter

Litterär konsult