2020 är året då jag är tjänstledig för att utbilda mig till lektör. Studierna är roliga och jag arbetar parallellt med att läsa andras texter samtidigt som jag redigerar mina egna.

Jag älskar att styra min egen tid och sätta mitt egna schema. Det innebär en helt annan flexibilitet än tidigare. Blir jag avbruten på dagen kan jag fortsätta på kvällen. Ibland blir arbetsdagarna långa och ibland korta.

Vad har jag givit mig in på egentligen? För hur roligt det är så finns den där oron. Den tanken som säger att det är tryggare med en anställning.

Jag var lärare. Om någon frågar säger jag fortfarande att jag är lärare. Sedan tillägger jag snabbt att jag är tjänstledig. ”Åh, varför då?” får jag som fråga. ”Jag studerar till lektör och skriver på en egen bok” svarar jag.

Det finns så många frågor. Kommer jag bli bra på det här? Kommer jag få några kunder? Hur sköter man ekonomin i ett företag? Hur många procent kan jag jobba? När måste jag gå tillbaka till mitt gamla jobb och hur kommer balansen bli med anställning och eget företagande?

Frågorna snurrar och kanske är de nödvändiga men ibland vet jag inte om de vill mig väl. Just i detta nu finns det nämligen inget krav att svara på dem. Just nu är det bästa jag kan göra att fokusera på den kunskap jag behöver skaffa mig, de texter jag tränar på för att utvecklas och min egen text som just nu ska redigeras.